Giv en lampe i studentergave – 5 tips til at vælge den rigtige

lampe i studentergave

Snart springer de nye studenter ud, og det er en skelsættende tid for de unge, der siger farvel til livet, som de hidtil har kendt det. Måske står de overfor et sabbatår, en videregående uddannelse eller at skulle flytte ud af barndomshjemmets trygge rammer.

Har du en kommende student i dit liv, som du gerne vil ønske stort tillykke med huen og give en lille hjælpende hånd på vejen videre, er en flot og funktionel lampe en forrygende gave. 

Men lamper kommer i mange afskygninger, så hvilken skal du vælge? Herunder får du 5 tips til at finde den rette.

De praktiske

Alle rum kræver god belysning, og skal studenten snart flytte hjemmefra, mangler hun eller han måske nogle lofts- og gulvlamper, der kan give et både effektivt og hjemligt lys. At vælge de mere praktiske lamper for første gang er en stor og dyr opgave, så at få en foræret i gave vil uden tvivl lette lidt af presset.

Kender du studentens stil godt, kan du gå på jagt efter en gulvlampe med en skærm i hans eller hendes yndlingsfarve eller finde en flot loftslampe, der kan være med til at binde indretningen sammen. 

Er du derimod usikker på, hvad studenten foretrækker, kan en gulvlampe i et naturligt og minimalistisk look være et glimrende valg.

Gulvlamper er desuden oplagte til studenten, der ikke har meget plads, da de spreder et rigtig godt lys uden at fylde.

De hyggelige

En lampe har mange funktioner, bl.a. at skabe hygge. Derfor går du ikke galt i byen med lamper, der giver et blødt og varmt lys. 

En film på sofaen eller en hyggelig aften med vennerne skal naturligvis hverken foregå i total mørke eller med lyset på fuld skrue, men i et lys, der skaber en hyggelig atmosfære. Dog er det måske hovedsageligt studenter af det mandlige køn, der overser denne type af belysning, når de skal vælge lamper. 

Du kan derfor komme din søn, fætter eller ven i forkøbet ved at forære en flot lampe, der kan stå i vindueskarmen eller på kommoden, og som udsender et rart lys.

De fås i et stort udvalg af stile og former, så du uden tvivl vil kunne finde den perfekte til studentergaven.

De transportable

Skal studenten ud at nyde sommeren på diverse festivaller eller til en masse havefester, er en transportabel lampe en genial gave. Også her er der mange forskellige varianter at vælge mellem, men en vigtig ting at tage højde for er opladningstiden, og hvor lang tid, lampen kan lyse. 

Da det ikke er den nemmeste opgave at finde et ladestik til en lampe på en festival, er en solardrevet lampe en perfekt løsning. Det yderst praktiske ved de transportable lamper er, at solcellerne laver strøm af solens lys, ikke dens stråler. De transportable lamper kan derfor sagtens lade op i det uforudsigelige danske vejr, da lys også trænger gennem skyer. 

Man behøver altså ikke at bekymre sig om ledninger og andet upraktisk. Lampen skal bare stilles et lyst sted i løbet af dagen, og så er den klar til, når mørket falder på.

De bæredygtige

Apropos de miljøvenlige, solardrevne lamper så er noget af det, der kendetegner denne generation af studenter deres store sans for genbrug og bæredygtighed. Det er derfor en super god idé at vælge en lampe lavet af bæredygtige materialer. 

Mange brands har gjort en grønnere produktion til en naturlig del af deres koncept og produktion, og du kan bl.a. finde lamper lavet af bæredygtigt bambus og jute samt genanvendt pap. Flere mærker donerer ligeledes penge til velgørende formål og planter et træ i fattige lande for hver solgt lampe for at bakke op om genplantning af skovområder. Brug lidt tid på at undersøge markedet for bæredygtige lamper – studenten og miljøet vil takke dig for det.

Kender du en student, der går all in på genbrug, er din lokale genbrugsbutik desuden et oplagt sted at gå på udkig efter en fed lampe. På den måde støtter du både et godt formål og er sikker på en helt unik gave.

Husk pæren

Selve pæren i lampen spiller naturligvis en stor rolle i, hvilket lys den giver. Derfor er den også vigtig at have in mente, når du vælger lampe. Der findes hundredevis af forskellige pærer at vælge blandt, og mange af dem behøver slet ikke nogen lampeskærm, da de er super dekorative i sig selv. 

Et godt råd til studenten, men også i al almindelighed, er at vælge LED pærer. Mange har den opfattelse, at de giver et meget skarpt og upersonligt lys, men sådan er det slet ikke. I dag kan de faktisk give et rigtig hyggeligt lys i stuen eller soveværelset, og studenten vil samtidig skære en god del af sin elregning.

Nogle pærer kan endda styres fra telefonen og sættes til at lyse i forskellige farver, hvilket er oplagt til studenten, der elsker at lege med forskellige udtryk i indretningen.