Lån penge som studerende – hvad er dine muligheder, og hvad skal du være obs på?

Lån penge som studerende - hvad er dine muligheder, og hvad skal du være obs på

Som studerende er der ikke så mange muligheder for at låne penge. I de fleste tilfælde handler det om, at man som studerende ikke rigtigt er i stand til at stille sikkerhed for et lån.

Der er et par muligheder, som kan lade sig gøre, både for studerende og for andre med lav indkomst. Læs med herunder og bliv klogere på mulighederne for lån for studerende.

SU lån

Der er mulighed for at optage lån gennem SU. Der er en beløbsgrænse og et loft over hvor mange lån du kan optage.

Alle lån koster noget at optage. Det gælder også for SU.

Renten på lån, er generelt høj i disse tider. SU renten er ikke helt så høj, som hvis du går i banken og slet ikke nær så høj som hvis du går uden om banken.

Desuden er der den fordel ved SU lån, at du ikke skal tilbagebetale dem, før du er færdig med dit studie.

Når du er færdig med din uddannelse og begynder at arbejde, skal lånet tilbagebetales. Dog er det afhængigt af din indtægt, hvor store dine rater bliver. Det kan også lade sig gøre at tage kontakt til SU styrelsen og bede om at få raternes størrelse sat ned, hvis man i en periode ikke har særlig høj indtægt, eller meget høje udgifter.

Kvik lån

Det er nemt og hurtigt at få et lån uden om banken. Selv som studerende er der ikke mange ben i meget hurtigt at stå med 10000 kroner på hånden.

Det kan være en løsning, hvis man skal bruge penge nu og her og simpelthen ikke har andre muligheder.

Det er dog værd at notere sig, at det er en meget dyr løsning.

Fordelen er at det er nemt, og at du meget hurtigt har pengene på din konto.

Ulempen er at det er et meget dyrt lån, som skal betales tilbage. Man kommer i alle tilfælde til at betale mange flere penge tilbage, end dem man rent faktisk har lånt.

Bank lån

At finde en bank der vil låne penge ud, når man har en meget lille indkomst, lige som når man er studerende, kan være en stor udfordring.

Inden man optager et af de hurtige lån uden om banken, kan det alligevel være en god ide at undersøge mulighederne i de traditionelle banker først.

De traditionelle banker har høje renter lige for tiden, men ikke nær så høje som de låneudbydere der findes, uden om bankerne.

Det betyder i sidste ende, at det beløb der rent faktisk bliver tilbagebetalt, ikke er nær så høj, som hvis man optog lånet uden om banken.

Private lån

At låne penge af sin rige onkel, er nok den mest optimale løsning, hvis man er fattig studerende.

En privat aftale, kan lovligt laves, helt uden renter og med små afdrag.

Har man ikke et familiemedlem som kan udlåne et mindre beløb, skal man nok generelt holde sig fra private lån.

Private lån er helt lovlige. Vilkårene kan aftales begge veje. Det kan både handle om slet ingen renter, eller meget høje renter.

Kassekredit i banken

Hvis et lån kun handler om at der er lavvande i kassen, lige nu og her, så kan en kassekredit måske være løsningen.

En kassekredit er en aftale med banken som tillader at man har overtræk på sin konto, i en kortere periode.

Der er flere former for kassekreditter. Hvis man er heldig kan man godt finde en bank der har en aftale der lyder på, at der kun tilskrives rente, i de perioder hvor kassekreditten er i brug.

En kassekredit for en studerende kan ikke være på et kæmpe beløb, men 5000 kroner er helt realistisk at gå efter.

Handler det om et stort lån, som eksempelvis et indskud til en lejlighed eller noget andet større, så er kassekreditten ikke den oplagte løsning.

Lån handler om sikkerhed

Uanset om det er en bank, hos Kvik lån eller en anden form for udlån uden om de traditionelle banker, så handler det om sikkerhed.

Som studerende kan det at stille sikkerhed for et lån være meget svært.

Sikkerheden kan godt være de sidste tre måneders lønsedler og en eventuel ansættelseskontrakt. Problemet er bare at man som studerende, ikke har tid til en fuldtidsansættelse og dermed ikke har en særlig høj løn.

Sikkerhed i form af fast ejendom, er den form for sikkerhed som bankerne bedst kan lide.

Igen er problemet for studerende, at de sjældent ejer en fast ejendom, eller særligt meget andet, som ville kunne udgøre en sikkerhed for et eventuelt lån.

En kautionist kan stille garanti for et lån og dermed være lånets sikkerhed. I dag bruges kautionister ikke så meget mere. I stedet kan der være flere lån optagere.

En forældre eller et andet familiemedlem, kan være med til at optage lånet og dermed stille den sikkerhed, som banken kræver for at låne penge ud. Det fungerer på samme måde som med en kautionist.

Sikkerheden for banken, eller hvem der nu er udlåner, skal være i orden, før der kan lånes penge. Det gælder både for studerende og for alle andre, der gerne vil låne penge.

Bankerne passer på deres penge

Før i tiden var bankerne flinkere til at udlåne penge, også til studerende.

Hvis man eksempelvis var på sidste år af sit studie og kunne påvise at der var mulighed for at få arbejde, efter endt uddannelse, så kunne man godt låne en mindre sum penge.

Man behøvede ikke sikkerhed, eller kautionist, i nær samme grad som i dag.

Tiderne har ændret sig. Der er krise alle vegne, også i banken.

Gode overvejelser før man optager lån

Før man optager et lån, er det en god ide lige at overveje om der er andre muligheder.

Hvis lånet ikke er absolut nødvendigt, kan der også være en ide i, slet ikke at sætte sig i gæld.

Det er meget vigtigt at skue ud i fremtiden, når man optager et lån. Lånet kan lune lige nu og her, men på længere sigt, skal lånet afdrages. Hvis ens indkomst ikke har ændret sig væsentligt, betyder det at man i fremtiden bliver endnu fattigere, end man allerede er i forvejen.

Lån skal tilbagebetales

Der findes ikke lån, som man ikke på et eller andet tidspunkt, skal betale tilbage igen.

Når man optager et lån, forpligter man sig til også i fremtiden, at have en stram økonomi.

Legater og fonde

Som alternativ til lån og kassekredit, for at klare skærene, er der både legater og fonde, som måske kan være løsningen.

Både legater og fonde, er penge som man modtager gratis. Det er som regel ikke store beløb, men alligevel penge der luner godt, hvis man ikke har så mange i forvejen.

Legathåndbogen har en oversigt over alle tilgængelige legater. Hvis man er heldig kan det tænkes at der findes legater relateret til netop det studie, eller den kommende profession, som passer på en selv. Fonde findes nemt via internettet.