Snart er sommeren over os, og årets studenter bliver udklækket. Kender du en student? Så er det vigtigt, at du har styr på, om det er en rød eller blå student, som du skal fejre. Der er nemlig en meget stolt tradition omkring disse farver, og det er derfor ikke helt uvigtigt hvilken farve, som de blomster, som du sender, har.
Studenterhuen kan have mange farver i dag
I dag findes der utrolig mange forskellige farverige studenterhuer - og altså ikke kun én enkelt, som der ellers var i gamle dage. Flere uddannelser er nemlig begyndt at fejre dimissionen med en studenterhue, og derfor er et bredt udvalg af uddannelser i dag repræsenteret med en farve.
Studenterhuen kom oprindeligt til i slutningen af 1800-tallet og var sort og hvid. Den blev dog snart ændret til at være rød og hvid, som vi kender den fra STX-studenterhuen i dag. Den røde farve blev valgt som et symbol på det danske flag. Huen var et symbol på endelig at have klaret en hård uddannelse, og studenterne fejrede deres tid som studenter ved at have huen på i et helt år - det var en lidt andet forhold de havde til studentertiden dengang modsat i dag, hvor studenterne typisk fejrer deres overståede eksamener én uge eller to.
I 1970erne begyndte studenterhuen dog at brede sig til de andre uddannelser. HHX, HTX og HF ønskede også en studenterhue, og de lavede derfor deres egen blå hue, som senere har fået forskellige nuancer, så man kan skelne de forskellige studenter fra hinanden.
I dag har mange uddannelser optaget studenterhuen, og de forskellige farver er til for at kunne skelne de forskellige huer fra hinanden. De fire største uddannelser er STX, HHX, HTX og HF. STX har en bordeauxfarvet hue, HHX har en kongeblå, HTX har en marineblå og HF har en lyseblå. Det er disse studenterhuer, som du typisk ser i bybilledet. Det kan dog være, at du også spotter en lidt mere eksotisk farve. Det kan være en gul, som er ernæringsassistent, en lyserød er frisør, en grøn er landmand, en lilla er pædagog og en orange er pædagogisk assistent. Det er bare et udvalg af de farver, som du ellers kan spotte på studenterhuerne. På grund af de mange forskellige farver i dag, er det vigtigt, at du har styr på hvilken farve, som din students hue har, når du skal give studenten blomster og gaver.
Giv en buket i den rigtige farve
Det er en tradition, at en student bliver modtaget med roser, når han eller hun kommer ud fra eksamenslokalet, klar til at få sat huen på hovedet. Rosens farve skal matche huens. Hvis det er en, der bliver student fra STX som er det almene gymnasium, så skal rosen være rød. Er det til gengæld en, der bliver student fra HHX, som er handelsgymnasiet, eller fra HTX, som er det tekniske gymnasium, så skal rosen være blå.
Ønsker du at give en hel buket i stedet for bare en enkelt rose, så er det fint at blande en buket med henholdsvis hvide og blå eller røde blomster. For alle studenter er den hvide farve nemlig kendetegnende.
At give en buket blomster er en god gave til studenten. Ud over at der er en tradition i at give roser og blomster, så har de også en fin symbolsk værdi. Blomsterne kan nemlig symbolisere den overgang i livet, som studenten netop står overfor. Han/hun har netop klaret sin ungdomsuddannelse, og dermed den sidste store ting i ungdomslivet. Studenten er nu klar til at blive voksen. Som en blomst er han/hun sprunget ud og klar til at indtage voksenlivet.
Har du ikke mulighed for at være til stede ved hueoverrækkelsen kan en blomst også være et fint bevis på, at du sender studenten en tanke. Send en blomst og ønsk tillykke med det overståede studie. En rose eller en buket blomster holder studentertiden ud og er med til at skabe fest og glæde i hele studenterugen.
Fejre studenten med gaver
Ud over at give studenten en rose eller en blomst, så kan det også være en fin gestus at give en lille gave med på vejen. Med blomster kan der for eksempel sendes vin eller chokolade med. En anden ide kunne også være at give et smykke. Et smykke er altid en sikker vinder som gave, og så er det også et fint minde fra studentertiden. Mange studenter beholder de smykker, som de modtog i studentertiden, langt ind i voksenlivet, og derfor vil et smykke som gave give glæde i mange år. Et andet bud kunne også være et ur eller noget fint tøj.
Mange studenter flytter hjemmefra kort efter studentertiden. Derfor er det også en oplagt ide at give et smukt stel, et grydesæt eller noget fint køkkenudstyr. Gaven er både praktisk og viser hvilken periode af livet, som studenten er på vej ind i.
Skal du finde en gave til en student, som er på vej ud for at rejse jorden rundt, kan du finde noget, som de kan have med på rejsen. Måske mangler de en god rygsæk, et par vandrestøvler, et snorkelsæt eller et godt kamera? Mulighederne er uendelige.
Sidst men ikke mindst så er en oplevelse altid en god gaveide. Efter en afsluttet ungdomsuddannelse er det tid til, at studenten kommer ud og prøver kræfter med livet og verden, og hvorfor ikke starte med en oplevelse sammen med dig? Det kan være, at I skal springe faldskærm, køre gokart eller flyve med helikopter?
Lige meget hvad du finder på, så har du en glad student - så længe du husker at købe rosen i den rigtige farve.