Syv gode gaveideer til studenten der elsker litteratur

Syv gode gaveideer til studenten der elsker litteratur

Så er der ikke mange måneder til at de hvide studenterhuer begynder at poppe frem i bybilledet. Mange 3g’ere og andre studerende sidder lige nu og knokler med lektier, opgaver og kommende eksamener. Tiden nærmer sig, og de kan se frem til den lykkelige dag, hvor de klarer den sidste eksamen og stolt kan få huen på hovedet.

Er du så heldig at du kender en, som snart bliver student, så er der ikke længe til, at du skal finde på en gave. Og her giver man altså ikke bare tilfældige gavekort eller andet upersonligt. Nej, en studentergave skal være af betydning og være noget, som markerer at de har klaret det godt, og at de skal være stolte af det. 

Er den kommende student sproglig – og her ved vi godt at man ikke længere deler fårene fra bukkene ved at skelne mellem matematiske og sproglige studenter – så er der god chance for at vedkommende elsker litteratur. Og er det sagen, så er der heldigvis gode råd at hente når det gælder valg af gave.

Lydbøger – moderne højtlæsning

Efter en lang periode med eksamener kan studenten have brug for at slappe af og hvile øjnene, og her er lydbøger det geniale valg. Vedkommende kan tage en lydbog i ørerne og så derefter gå en tur, klare rengøringen i den nye bolig eller brænde eksamensnoterne. Du kan købe et abonnement til lydbøger så let som ingenting, og herfra kan studenten selv finde en oversigt over alle de bøger abonnementet tilbyder og så gå i krig.

Vil du gøre gaven særlig personlig laver du en liste med anbefalinger – både nye og gamle klassikere – som du synes kunne være værd at læse for den nyslåede student. Det kan også være oplæserstemmer, du finder særligt rare, som du kan anbefale for at studenten får den bedste lytteoplevelse til at starte med.

Bogforum

Det ultimative mekka for bogorme er Bogforum. Her findes et paradis af bøger, forfattere, papirvarer og andre bogelskere. Og så er der hele tiden foredrag i gang, som er åbne for alle, så der er rig mulighed for at indsamle inspiration til den næste læseoplevelse.

Du kan give billetter til Bogforum i gave, eller du kan give turen som en oplevelsesgave i dit selskab. Så kan gaven for eksempel yderligere indeholde en lækker frokost eller et bestemt budget som du lader studenten shoppe amok for. Men pas på – for man lader sig nemt rive med, og du ender også nemt selv med at slæbe stakkevis af bøger med hjem.

Særlige eksemplarer

For den helt store litteraturelsker vil særlige eksemplarer og samlerudgaver af bøger altid være et stort hit. Har vedkommende en yndlingsbog eller -serie, så kan du for eksempel se om der er mulighed for at skaffe den på originalsproget eller endda i en signeret udgave.

Nogle af de mest populære bøger kommer efterhånden i andre og mere samlervenlige udgaver, hvor de for eksempel er lavet med illustrationer eller er særligt pænt bundet ind. Disse er enhver bogelskers våde drøm, så du kan ikke gå helt galt i byen, hvis først du lurer hvilke bøger de er til.

Bogjournal

For alle os der læser gælder én ting – på et eller andet tidspunkt i vores liv, går vi i gang med en ny bog, og når et godt stykke ind i den før vi opdager, at vi allerede har læst den før. Læser man rigtig mange bøger, sker det lidt oftere, og nogle gange når man halvvejs gennem bøgerne før man opdager noget. 

En rigtig god gave kan derfor være en særlig bogjournal som bogormen kan bruge til at føre journal over hvilke bøger der er læst, hvilke der skal læses og hvilke der er særligt elskede og meget gerne læses igen. Du kan lave din egen bogjournal, eller du kan købe en af dem, som allerede er lavet. Der findes også bøger med en oversigt over alle de mest berømte bøger, som alle skal læse i løbet af deres liv.

Skrivekursus

Nogle litteraturelskere har en drøm om selv at skrive, om det så er digter, manuskripter eller romaner. Nogle fifler selv lidt med det, men får ikke gjort mere ved det, og andre tør slet ikke begive sig ud i det. En god gave til begge typer er et skrive- eller forfatterkursus, som kan give dem lidt mere litterært selvværd og nogle gode teknikker til en måske kommende forfatterkarriere.

Et sådant skrivekursus kan være døren ind til en helt ny verden, og kan være med til at afklare for studenten, om det er en forfatterkarriere der skal satses på, eller om skrivningen skal forblive på rent hobbyplan. Ligegyldigt hvad er et skrivekursus aldrig dårligt givet ud, for mange mennesker bruger det til at stresse af, og endnu flere tager skrivningen op igen med alderen.

Rejse til betydningsfulde steder

De fleste har deres yndlingsbøger, og foregår disse på særlige steder rundt i verden, kan det være et stort ønske at komme til at se disse steder og mærke stemningen. Derfor kan en rejse til yndlingsbogens lokation være en rigtig fin gave at give.

Nogle af de helt åbenlyse er Harry Potter bøgerne, som ikke kræver mere end en flyvetur til England for at kunne opleves i levende live. Andre igen er lidt nemmere at opfylde. For eksempel foregår Stine Pilgaards roman “Meter i sekundet”, som netop er blevet filmatiseret, i den lille jyske landsby Velling. En by, som kommer til at opleve stigende turisme efter Pilgaards kærlige behandling af det stille liv.

Studentens egen bog

Der er blå bog, og så er der dagbøger. Eller bøger, hvor man skriver en sætning om dagen i op til fem år, så man år for får kan blive mindet om, hvordan ens liv har udviklet sig. Der er mange muligheder i det hele taget, men perioden efter gymnasiet og frem, kan sagtens være en fin periode at dokumentere til senere læsning, så det kan være en god mulighed for at give studenten en ny dagbog eller lignende til formålet. Du kan også give dem en form for gæstebog som kan udfyldes af alle de nærmeste, også til studenterfesten.